Heeft u hulp nodig?

Welk buffervat?

De meest eenvoudige uitvoering is een buffervat zonder warmtewisselaar en/of rvs-wisselaar. Voorzien van aansluitingen voor aanvoer, retour, voelers en thermometer. Door natuurlijke gelaagdheid bevindt warm water zich boven in het buffervat en het koud water onderin.

Deze temperatuur gelaagdheid is vooral belangrijk bij als er meerdere energiebronnen op het vat worden aangesloten. Dit kan bijvoorbeeld een warmtepomp zijn in combinatie met zonneboiler.

Buffervaten zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar

Op onze website vindt diverse vaten die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Afhankelijk van het doel zijn ze verkrijgbaar voor CV-water - tapwater en tapwater gecombineerd met CV-water.

Buffervat voor tapwater

Een dergelijk vat wordt een boiler genoemd en is bedoelt voor warm sanitair water. De binnenzijde van deze vaten zijn geëmailleerd. En zijn voorzien van 1 of 2 wisselaars. Geëmailleerde vaten worden extra beschermd door een offeranode om corrosie te voorkomen. Het is nodig om in elk geval 1 x per jaar de anode te controleren en ten minste elke 18 maanden te vervangen.

Buffervat voor CV

Onze buffervaten zijn voorzien van voldoende aansluitingen en worden gebruikt in verwarmings-, vaste-brandstof- en zonne-energiesystemen. Onze buffervaten zijn gemaakt van hoogwaardig staal S235JRG2 volgens DIN 4753 en Euronorm EN 12897. Voor een optimale installatie zijn de aansluitingen op de vaten onder een hoek van 90° gepositioneerd. Dit maakt het tevens gemakkelijk om meerdere vaten met elkaar te verbinden. De vaten zijn aan de binnenzijde met deflectorplaten voorzien voor een optimale gelaagdheid.

Welke buffervaten zijn er allemaal?

De meest eenvoudige uitvoering is een vat zonder warmtewisselaar. Voorzien van aansluitingen voor aanvoer en retour. Het warmste water bevindt zich altijd boven in het vat en het koudste water onderin. Deze temperatuur gelaagdheid is vooral belangrijk wanneer er meerdere energiebronnen met verschillende temperaturen worden aangesloten zoals bijv. een houtkachel en een zonneboiler.

Tevens werkt een buffervat als een evenwichtsfles waardoor hydraulische onbalans wordt opgeheven die wordt veroorzaakt doordat er meerdere pompen in eenzelfde circuit werken. warmtewisselaar voor nodig. Wilt u er ook zonnecollectoren op aan sluiten? Dan heeft u een vat nodig met minimaal een warmtewisselaar.

Een buffervat voor tapwater en CV

Ook wel een hygiënevat genoemd, die is primair verantwoordelijk voor de opslag van warmte-energie, net als elke andere wateropslagtank in het huis. Warmte-energie kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van een houtvergasser, CV-houtkachel, warmtepomp of een zonnecollector. De energie in het buffervat is altijd beschikbaar als het nodig is.

Wat is het verschil tussen een hygiënevat en een normale warmwaterboiler?

Het belangrijkste verschil is dat een hygiënevat kan worden gebruikt om zowel CV-water als sanitair warm water te leveren. Een normale buffertank is niet geschikt voor sanitair water. Er is een risico op legionellavorming. Een hygiënevat heeft een extra RVS warmtewisselaar binnenin. Deze technologie zorgt ervoor dat alleen vers water uit de leiding komt. Het wordt pas direct verwarmd als het echt nodig is (doorstroomprincipe). Dit betekent dat er altijd slechts een minimale hoeveelheid stilstaand water in het leidingsysteem in uw huis is. Dit is een schone zaak, zelfs als het systeem lange tijd niet wordt gebruikt.

Wilt u er een zonnecollector op aan sluiten die als medium gebruikt maakt van glycol, dan heeft u een hygiënevat nodig mét warmtewisselaar.

Waar dient een warmtewisselaar in een buffervat voor?

Een zonnecollector bijv. maakt gebruik van deze geïntegreerde warmtewisselaar die zich meestal onderin het buffervat bevindt. Aangezien een zonnecollector gebruikt maakt van glycol kan dit niet rechtstreeks op een hygiëneboiler of CV buffervat worden aangesloten. Deze dient dus op een warmtewisselaar te worden aangesloten. Deze wisselaar zorgt dan voor warmteoverdracht in het vat.

Wat is het verschil tussen een buffervat of warmwaterboiler?

Een buffervat is niet te vergelijken met een warmwaterboiler. Zo is een boiler enkel en alleen geschikt voor sanitair water. Waar een buffervat bijvoorbeeld voor beide voorzieningen kan worden gebruikt. Denk hierbij aan sanitair water én cv-water.

hoe werkt een buffervat?

Daarentegen wordt een warmwaterboiler meestal elektrisch verwarmt of door middel van gas. Een buffervat wordt meestal opgewekt door een duurzame energiebron. Denk hierbij aan een CV-hout- of pelletkachel, biomassa, warmtepomp of zonnecollector.

Berekenen van een buffervat

De inhoud moet worden gebaseerd op het vermogen van de CV kachel en het te verwarmen oppervlak.

Als vuistregel: Voor elke geproduceerde kW aan de waterzijde zou 50 - 100 L water beschikbaar moeten zijn. Als een cv houtkachel aan de waterzijde 10 kW vermogen geeft dan zou er een buffertank tussen de 600 a 1000 Ltr kunnen worden geïnstalleerd.

Daarbij geldt echter: Hoe groter hoe beter!

Volgende combinaties zijn aan te raden bij CV-kachel:

Kachel met ongeveer 10 KW waterzijde -> Buffervat 600-1.000 L

Kachel met ongeveer 15 KW waterzijde -> Buffer 825-1.000 L

Kachel met ongeveer 24 KW waterzijde -> Vanaf 1.000 L

Het volume van het buffervat bedraagt 50 a 60 liter per m² collectoroppervlakte en 50 a 60 liter voor de warmwaterbehoefte per persoon. Bij een gecombineerde oplossing voor tapwater en CV-ondersteuning is in deze volumeberekening het tapwatervolume bij in begrepen. Een gemiddelde installatie heeft dus 10 tot 15M² collectoroppervlakte met een buffervat van 600 tot 1.000 liter Voor aansluiting op een warmtepomp moet er 25 liter per kW afgegeven warmtepompvermogen worden voorzien.

Elektrisch inbouwelement voor mijn buffervat

Daarnaast biedt een elektrisch inbouwelement in uw buffervat, ook uitkomst. Bent u een aantal dagen weg of met vakantie? Geen probleem. Dit element zorgt ervoor dat uw vat op een constante temperatuur blijft. Bent u benieuwd welk element het beste bij uw buffervat past? Pas dan onderstaande berekening toe:

Zodra u 1 liter water wilt verwarmen met één graden, dan is er 1 kcal benodigd. Omgerekend is dit 860 kcal = 1 kW. Het is dus belangrijk voor uzelf om te weten hoeveel graden u het water wilt verwarmen en met hoeveel kW u dat wilt doen. Koud water is gemiddeld rond de 8 graden. Als voorbeeld wilt u 200 liter water verwarmen naar 95 graden. 

- 200 liter x 87 graden (dit is de 95 graden min de 8 graden van het water) = 17.00 kcal of 20 kWh. Met een inbouwelement van 3,5 kW is de tijdsduur 20 kWH : 3,5 kW = 5,7 uur.

Aansluitschema voor buffervat

U heeft een buffervat gekocht via Buffervat.com. Echter weet u niet helemaal welke aansluiting waar voor is bedoeld. Hiervoor verwijzen wij u graag door naar onze downloadpagina. Hier vindt u diverse tekeningen van verschillende buffervaten.

Komt u er alsnog niet uit? Laat het ons dan gerust weten.